MARK DUDA – BODEGA FLOWERS

Artiest info
Website
facebook
Label: Train Faces LLC

Mark Duda is misschien voor velen nog een totaal onbekende artiest maar deze singer-songwriter en gitarist uit New York City heeft een opmerkelijke geschiedenis opgebouwd in de wereld van de Amerikaanse punk- en rockscène. Dat hij nog geen bekendheid heeft verworven komt waarschijnlijk door het feit dat hij tot op heden altijd in de achtergrond heeft meegewerkt aan het succes van artiesten als Johnny Thunders, ‘Dead Boys’ en ‘New York Dolls’.

Met het rockalbum “Bodega Flowers” debuteert hij nu pas als soloartiest met een full-cd. Op deze plaat brengt hij een uitgebreide mix van alle muzikale invloeden die hij doorheen de jaren in de New Yorkse muziekscène heeft opgesnoven. In elf zelfgeschreven composities geeft hij een overzicht van allerlei vreemde figuren, ervaringen en opschepperij die hij in de loop van de voorbije decennia in zijn leven heeft zien opduiken.

Deze plaat volgt vijf jaar na de release van zijn eerste cd, de EP “Month Of Sundays” uit 2017 waarop hij voor het eerst zijn eigen muzikale identiteit heeft voorgesteld nadat hij had besloten om te stoppen als frontman van de New Yorkse hardrockformatie ‘The Handful’. Als jonge muzikant was Mark Duda een grote fan van de muziek die artiesten als Dion, Lou Reed, Buddy Holly en David Bowie op hun repertoire hadden staan. Net als zijn goede New Yorkse vriend Jesse Malin transformeerde hij die sound in zijn eigen werk dat we nu op “Bodega Flowers” kunnen terughoren.

De producer van dit album Jimi K. Bones heeft ook al een stevige reputatie opgebouwd door zijn vroegere werk als producer voor o.a. Joan Jett, ‘Jonas Brothers’, Willie Nile en ‘Blondie’. De muzikanten die Mark Duda in de opnamestudio instrumentaal hebben bijgestaan zijn bassist Kasim Sulton, drummer Thommy Price en producer Jimi K. Bones op gitaar en als backing vocalist. Daarnaast waren er ook bijdragen van gastmuzikanten Kostadin Kamcev en Joan Chew (van ‘Lez Zeppelin’) op piano en keyboards, Arno Hecht op saxofoon en Cynthia Longley Richards op cello, terwijl Johnny Pisano voor extra backing vocals op enkele tracks zorgde.

Ter kennismaking met het nieuwe werk van Mark Duda hebben we twee audiovideo’s aan dit verhaal toegevoegd: eerst hoort u de albumtiteltrack “Bodega Flowers” en daarna kunt u meegenieten van de knap gezongen rockballad “Don’t Wanna Be Right”. Andere tracks die we warm kunnen aanbevelen zijn de rockende opener “Ambulance Song”, “Astroland”, “There Goes The Band”, “Dead Again”, het melodieuze “Hush Money” en soulrocker “Wednesday” (beiden gebracht in typische Jesse Malin-stijl). Het zijn stuk voor stuk nummers waarin Mark Duda op passionele wijze zijn hart en ziel heeft gestort. Soms duiken er bij het beluisteren nostalgische herinneringen op aan bands als ‘The Ramones’, ‘The Rolling Stones’ of aan psychedelische seventies-rockgroepen zoals ‘Genesis’ of ‘Rainbow’. Er is voor elk wat wils te horen op het album “Bodega Flowers”, deze knappe solodebuutplaat van Mark Duda.

(valsam)